خصوصیات و انواع پارچه کتان
پارچه کتان یکی از پارچههایی است که از گذشته تا به امروز بر کیفیت و ویژگیهای مثبت آن افزوده شده است. این نوع از پارچه با توجه به قابلیتهای فراوانی که دارد، محبوبیت زیادی در بین مردم و تولیدکنندگان لباس کسب کرده است. در ادامه این مقاله در خصوص انواع پارچه کتان و ویژگیهایش و اینکه چه کاربردهایی دارد، بیشتر صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
همانطور که میدانید یکی از اصلیترین نشانههایی که در پیشرفت تمدن انسان شکل گرفت و به مرور آشکار شد، اختراع انواع لباس و استفاده از آنها بود. به این صورت که با گذشت زمان انسانها کم کم متوجه شدند که چگونه به کمک وسایل مختلف، پارچههای مختلفی تولید کنند و با استفاده از آنها دست به طراحی لباسهای جدید بزنند. پیشرفت در این عرصه موجب شد که شاهد دستهبندیهای بسیار متنوع و گستردهای برای جنسهای مختلف پارچه باشیم. به این ترتیب آشنایی با انواع مختلف پارچه و نقاط قوت و ضعف هر کدام از آنها به شما کمک شایانی در انتخاب بهتر محصولات پارچهای خواهد کرد.
خصوصیات پارچه کتان
شاید برایتان این سؤال پیش آمده باشد که چه چیزی موجب محبوبیت بیش از حد پارچههای کتان شده است. تا حدی که بعد از گذشت هزاران سال که از تولید اولیه این پارچه میگذرد، هنوز هم مورد استقبال فراوانی قرار میگیرد و در دوخت انواع لباس از آن استفادههای فراوانی میشود. بهتر است بدانید که این پارچه به این دلیل نام پادشاه پارچهها را به خود اختصاص داده است که دارای خصوصیات منحصر به فردی است. از بارزترین خصوصیات پارچه کتان نخ مقاومت و استحکام بالای آن است، تا حدی که میتوان گفت استحکام آن از پنبه نیز بیشتر است. دلیل اصلی این استحکام این است که در بافت و ساختمان اصلی این پارچه نواحی کریستالین زیادی وجود دارد. به همین جهت میزان انسجام کتان در مقابل ازدیاد طول و کش آمدن تا سر حد پارگی، ۸ درصد به صورت خشک و ۲ درصد به صورت خیس میباشد. از دیگر خصوصیات این پارچه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بالا در مقابل حرارت.
- مقاومت بالا در مقابل محلول سرد و رقیق اسیدها.
- مقاومت بالا در مقابل مواد قلیایی.
- ایمنی بالا در مقابل حشرات.
- دارا بودن خاصیت کشسانی بسیار بالای این پارچه، برخلاف پارچه نخی که خاصیت کشسانی ندارد.
پارچه کتان از چیست؟
نام اصلی گیاه کتان، گیاه فلاکس است که در طبیعت رشد میکند. برای دستیابی به الیاف این گیاه باید از ساقه آن استفاده کرد. برای این کار باید فردی متخصص گیاه فلاکس را بدون اینکه ساقه آن آسیبی ببیند، از ریشه در آورد. در ناحیه ساقه گیاه بین پوسته و مغز چوبی آن میتوانید الیاف کتان را استخراج کنید. نکته جالب این است که متخصصان با توجه به رنگ این گیاه به راحتی ضخامت الیاف آن را متوجه میشوند. در کل این گیاه دارای رنگهای آبی و سفید است که در صورت سفید بودن رنگ گلها، الیاف کتان ضخیمتری از داخل ساقه آن یافت میشود. به همین ترتیب الیاف کتانی که از گلهای آبی رنگ این گیاه به دست میآیند، بسیار ظریف و نازکتر هستند.
یادتان باشد به طور کلی این گیاه دارای سه مرحله رشد است. در مرحله اول رشد این گیاه به رنگ سبز است و الیاف کتان ضعیفتری دارد. در مرحله دوم به رنگ زرد است که بهترین مرحله برای کشت الیاف کتان است و دارای الیافی نرم و بلند است. در آخرین مرحله گیاه به رنگ قهوهای است که دارای الیاف کتانی ضخیم و کوتاه میباشد.
انواع پارچه کتان
به طور کلی پارچههای کتان دارای انواع مختلفی هستند که قیمت پارچه کتان با توجه به نوع کیفیت پارچه، پارچه کتان ضخیم یا کتان نازک و همچنین متراژ مورد نیاز شما متفاوت خواهد بود. در ادامه شما را با انواع متنوع و گوناگون این پارچه بیشتر آشنا میکنیم.
-
پارچه کتان کش
کتان کشی در واقع پارچهای است که با نخهایی که کشی هستند، بافته شده باشد. این نوع کتان بیشتر مورد توجه دارندگان تولیدی پارچه برای تهیه لباسهای اداری و شلوار قرار میگیرد. چرا که دارای مقاومتی بالا، قابل شستشوی فراوان، نداشتن فشار به بدن، دارا بودن قابلیت مشایی و از همه مهمتر خوشفرم بودن این نوع پارچه است، به طوری که ایست آن در برابر سایر پارچههای کتان قابل مقایسه نیست.
-
پارچه کتان پنبه
پنبه و کتان هر دو جزو پارچههایی هستند که از زیبایی، خنکی و مقاومت بالایی برخوردارند. این پارچهها هر دو از الیاف طبیعی ساخته میشوند. البته پارچه پنبهای گرمی و لطافت بیشتری نسبت به پارچه کتان دارد. ولی از طرف دیگر مقاومت پارچههای کتان خیلی بیشتر از پارچههای پنبهای است. به همین جهت تولیدکنندگان پارچه برای اینکه بتوانند از مزایای خاص و ویژه هر دو پارچه همزمان استفاده کنند، اقدام به تولید پارچههای کتان پنبهای که ترکیبی از الیاف این دو نوع پارچه است کردهاند. به عنوان مثال برای تهیه پارچههای لباس نظامی از این نوع کتان استفاده میکنند تا هم از مقاومت پارچه کتان برخوردار باشد و هم از گرمی و نرم بودن پارچه پنبهای بهره برده باشد.
مشخصات پارچه کتون پنبه
-
پارچه کتان صابونی
این پارچه از با کیفیتترین پارچههای کتان است. ولی فرآیندی که برای تهیه این پارچه استفاده میشود، بسیار زمانبر و سخت است. همین امر موجب شده خیلی از تولیدکنندهها از ساخت آن دست بکشند. ولی بعضی دیگر به واسطه قابلیتهای خاص و چشمگیری که این پارچه دارد، در تولید مقادیر بالایی از این پارچه فعالیت میکنند. در روشهای طبیعی برای تولید این پارچه با چند مرحله خیساندن الیاف طبیعی کتان و ساقه آن، از فیبرهای سلولزی داخل آن استفاده میکنند. در روشهای صنعتی برای کم کردن زمان تولید و همچنین آسانتر شدن فرآیند ساخت، از مواد شیمیایی که مولد این فیبر هستند، کمک میگیرند. لازم به ذکر است نمونههای صنعتی این پارچه از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند.
از پارچههای کتان صابونی بیشتر در مناطق گرمسیر و شرجی استفاده میکنند. چرا که این پارچه توانایی نگهداری رطوبت در درون خود را نداشته و خیلی زود خشک میشود. این نوع پارچه کتان همچنین از مقاومت و طول عمر بالایی برخوردار بوده و قابلیت طرح پذیری و رنگپذیری بالایی دارد.
-
پارچه کتان ساده
این مدل تمامی ویژگیهای پارچههای پنبهای را دارد. تنها تفاوت این پارچه با پارچههای پنبهای، وجود بلورههای ریز در این پارچهها میباشد. به همین جهت این پارچه بسیار براقتر از پارچه پنبهای به نظر میرسد. به این ترتیب به جهت تفاوت ساختاری که دارند، پارچه کتان ساده نسبت به پارچه پنبهای زودتر آب را جذب خود کرده و زودتر هم خشک میشود. دقت داشته باشید هنگام خرید پارچه کتان ساده به راحتی میتوانید با دیدن بافت براق پارچه اطمینان حاصل کنید که از نوع ساده است و با پارچه پنبهای آن را اشتباه نگیرید.
-
پارچه کتان شلواری
بهتر است بدانید که پارچههای کتان به جهت منافذی که دارند، به راحتی برای پارچه قابلیت تنفس ایجاد میکنند. به این ترتیب از ایجاد گرما برای فردی که از این لباسها استفاده میکنند، جلوگیری میکند. همچنین به جهت مقاومت بالای آن به راحتی دچار پارگی نمیشود و ساختار قوی و امکان شست و شوی بالایی که دارد، از این نوع پارچه برای تهیه شلوارهای مردانه استفاده زیادی میشود. به همین جهت این پارچه از محبوبیت بالایی بین تولیدکنندگان شلوارهای مردانه برخوردار است. شایان ذکر است پارچههای شلواری کتان در رنگهای بسیار متنوعی در بازار موجود میباشند و همیشه مورد استفاده افراد شیکپوش قرار میگیرند.
با پارچه کتان چی بدوزم؟
این پارچه بسیار مناسب برای فصل بهار و تابستان میباشد و به جهت جنس لطیف و کیفیت فوقالعادهای که دارد، کاربردهای فراوانی مانند دوخت شومیز با پارچه کتان، دوخت انواع مانتو با پارچه کتان نخ، دوخت پیراهنهایی با ایست بینظیر توسط پارچه کتان پیراهنی و همچنین دوخت انواع شلوار و پیراهنهای تابستانی به وسیله پارچه کتان تابستانی دارد. از دیگر موارد استفاده پارچههای کتان میتوان به دوخت انواع کفش کتانی، روکش ماشین، کیف، بوم نقاشی، برخی چادرها و موارد مشابه اشاره کرد.
با پارچه کتون چی بدوزم؟
پارچه کتان ترگال مناسب چه فصلی است؟
این پارچه و پارچه ترگال هر کدام به تنهایی مناسب برای استفاده در فصول گرم تابستان و بهار هستند. ولی از ترکییب این دو پارچه که حاصل آن همان پارچه کتان ترگال است، پارچه ضخیمتری به دست میآید که میتواند به عنوان پارچههای چهار فصل مورد استفاده قرار بگیرد.
پارچه کتان جودون چیست؟
جودون در اصل یک نوع بافت است که توسط ماشینهای گرد بافی تولید میشود. در بافت پارچههای جودون از نخهای متنوعی استفاده میشود که اصلیترین آنها جودون نخ پنبه یا همان کتان جودون است. اغلب پارچههایی که با ماشین گرد بافی تهیه میشوند، دارای بافتی ساده هستند ولی پارچههای کتان جودون دارای طرحی لوزی شکل میباشند که همین امر دلیل بر محبوبیت بیش از اندازه این پارچهها است. پارچههای کتان جودون با ترکیب نخهای مصنوعی و طبیعی ساخته میشوند. به عنوان مثال پیراهنهای سه دکمه موجود در بازار از این جنس ساخته شدهاند، ولی تیشرتهای یقه گرد معمولاً از پارچه فانریپ تهیه میشوند.
این پارچه به جهت بافت خاصی که دارد، سبب گردش هوا میشود و همین امر دلیل بر چهار فصل بودن این پارچه است. پارچه کتان حریر نیز نوعی از این پارچهها است که بیشتر برای دوخت انواع پرده مورد استفاده قرار میگیرد.
خرید پارچه کتان
همانطور که گفتیم از حدود سه هزار سال پیش پارچه کتان استفاده میشده است و با این حال امروزه هم از محبوبیت بالایی برخوردار است. هنگام خرید ممکن است با قیمتهای متفاوتی رو به رو شوید. چرا که قیمت به نسبت کاربردی که دارند، متفاوت است. ولی در کل پارچههای کتان از قیمت مناسبی برخوردار هستند و در گروه پارچههای پرمصرف و مقرون به صرفه قرار دارند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!